Променят системата за летателно обучение чрез нова програма

Нова програма за летателна подготовка ще обучава млади летци за изтребителна авиация в Долна Митрополия

На 11 ноември 2014 г. от 10.00 ч. на летище Долна Митрополия официално ще бъде открит първият летателен ден от нова програма за летателна подготовка на млади летци за изтребителната ни авиация. Тази програма поставя началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение, съобщават от сайта на Военновъздушните сили.

Новото в подготовката ще е нейният обем, интензитет и задачите, които ще се изпълняват. До месец март 2016г. обучаваните пилотите трябва да натрупат 300-350 часа във въздуха за сметка на досегашните 200 часа преди да преминат на изтребител. Като задачи са включени полети във всякакви метеорологични условия, денем и нощем, морска подготовка, стрелба по земни цели, водач на група, кацане на граждански летища и др. Свободният маневрен въздушен бой и тактическите прехвати също са залегнали в програмата. Това са сложни подготовки, до които стигат много малко на брой летци дори в края на своята кариера.

Амбициозното обучение има за цел да развие у летците широк спектър от способности за кратко време и с минимален ресурс. Цялата подготовка ще се извършва на самолети Л-39 и PC-9M, така че младите летци впоследствие за минимално време и минимални ресурси да продължат полетите на изтребител при високо ниво на подготовка.

Първите обучавани пилоти ще са десет. Четирима от тях са от Випуск 2014. Те започват полети с PC-9M. Останалите шест са от авиобаза Граф Игнатиево, също млади летци – старши лейтенанти. Те ще летят на Л-39. В края на обучението се очаква уменията им да достигнат ниво за бойно използване на самолета по сложни видове подготовки и изпълнение на мисията „Air Policing”. Тогава летците ще защитят степен за класна квалификация „Военен летец-пилот І-ви клас” с изпълнение на сложни тактически задачи във всякакви метеорологични условия.

Този модел на подготовка, освен висока интензивност на полетите и оптимизиране на ресурсите, осигурява и по-бързо последващо приучване на пилотите на самолет-изтребител.

Първият летателен ден ще бъде открит от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.