Плевен ще бъде домакин на юбилейния "Парад на модата"

Световноизвестните топ-манекени от Милано Деси Панчева и Алехандро Франко ще уважат събитието на 21 декември

Плевен ще бъде домакин на юбилейния "Парад на модата" на 21 декември, 2014 година, когато се навършват 25 години от първото издание на модния форум. Това съобщи за БТА неговият създател Георги Ангелов.

Той е поставил традицията за тази национална модна фиеста в Плевен на 8 декември 1989 г. През годините кани на сцената на театър "Иван Радоев" най-добрите български дизайнери и стилисти с техните най-нови колекции облекла, аксесоари и бижута. Това са изявени български професионалисти, завършили специалност "мода" в Париж, Милано, Лондон, София и Варна, каза Ангелов.

По думите му е негова инициативата на сцената на Парада да покани световноизвестните топ-манекени от Милано Деси Панчева и Алехандро Франко.

"С участията си във фиестата създадохме в Плевен традиции за обучение на нови млади попълнения манекени и модели", коментира Ангелов. Като режисьор и хореограф той е осъществил десет модни спектакъла в столицата. Сред тях се помни от почитателите на модата ревю-спектакъла на Пако Рабан, наричан архитект на световната мода. Известният дизайнер се довери на актьора от Плевен да бъде режисьор на неговото представяне в НДК в столицата. До момента Ангелов е създал 59 спектакъла под мотото "Парад на модата" в Плевен, предава БТА.

Според модните капацитети културната традиция превръща града два пъти в годината в своеобразна столица на модата. Ангелов разкри, че вече работи по подготовката за юбилейния спектакъл. Поканил е както млади, така и утвърдени дизайнери и манекени, които ще представят за първи път своите колекции.