Президентът отдаде почит на жертвите на комунистическия режим на остров Персин

Държавният глава отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим на остров Персин

Президентът Росен Плевнелиев отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Държавният глава поднесе цветя пред паметната плоча, поставена на Втори обект в концентрационния лагер край Белене, превърнал се в символ на тоталитарното управление у нас. Президентът разгледа и изоставените сгради на бившия концентрационен лагер на остров Персин, известяват от сайта на президентството.

„Намираме се на зловещ остров, на който през първите години от комунистическия режим е унищожена част от българския елит. На това място разбираме колко е важно да бъдем сплотени като общност. Комунистическата държава манипулираше миналото, за да ни разделя, но история показа, че справедливостта и общността са базирани на истината“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова да бъдат осигурени средства за доизграждането на мемориала на жертвите на комунизма на остров Персин и човешката съдба на противниците на режима в България да стане достояние на обществото. „Манипулираната истина за миналото води обществото ни в погрешна посока. Ако искаме да излезем с чест от прехода и да затворим тази страница от българската история, трябва да покажем достоен подход към историята, тук на остров Белене“, заяви президентът и добави, че народът ни е мъдър и никога няма да допусне, извършените престъпления от комунистическия режим да се повторят.