Кметове и полицаи разискваха престъпността в Плевен и региона

Работна среща за повишаване на сигурността и противодействието на престъпността в малките населени места се проведе днес в Плевен

Днес от 10 часа се проведе работна среща на ръководството на ОДМВР – Плевен и полицейските началници на Първо РУП – Плевен, Второ РУП – Плевен и РУП Пордим с кметовете на всички населени места в община Плевен. Инициативата бе на директора на Областна дирекция на МВР – Плевен Венцислав Катинов, като социална необходимост и професионален ангажимент за ограничаването на  криминалните престъпления и осигуряване на добър обществен ред. Целта е недопускане на събития с негативни последствия, разясняване на приоритетите в дейността на ОДМВР, установяване и отстраняване на причините и предпоставките, обуславящи повтарящи се правонарушения и съществуващите рискове за най-застрашените социални групи от местното население – възрастни самотни хора, лица с увреждания и тежко болни, безработни, живущи в малки и отдалечени населени места, отбелязват от пресцентъра на полицията.

Началникът на Първо РУП – Плевен Любомир Пантелеев представи статистическа информация за динамиката на престъпността на територията на управлението. От началото на 2014 година на седемте малки населени места /с.Бохот, с.Тученица, с.Радишево, с.Опанец, с.Върбица, с.Гривица и с.Буковлък/ са регистрирани 86 кражби. От тях са прекратени от прокуратурата 14. От останалите за работа – 72 кражби, са разкрити 15. За сравнение през миналата 2013 година за същия период регистрираните кражби са били 149. 

Второ Районно полицейско управление обслужва част от Плевен и 12 населени места - с.Брестовец, с.Тодорово, с.Къшин, с.Ралево, с.Ласкар, с.Горталово, с.Николаево, с.Беглеж, с.Ясен, с.Търнене, с.Дисевица и с.Къртожабене, с население около 60 000 жители. Началникът на управлението – Денислав Маринов представи подробна статистика за всяко населено място. 

През 2014 година на територията на село Търнене са регистрирани 21 криминални престъпления от които 16 са разкрити, от регистрираните 9 кражби, са разкрити 8. Има трима осъдени и 7 лица на пробация. В село Къртожабене са регистрирани 5 престъпления, едно е разкрито и има един извършител осъден на пробация. В Дисевица са регистрирани 30 престъпления, а от регистрираните 11 кражби са разкрити 10, 11 са осъдените ефективно а 16 са пробационните присъди.  В село Беглеж са регистрирани 27 престъпления. От регистрираните 9 домови кражби са разкрити 5, има трима осъдени ефективно, а трима са на пробация. В Брестовец – 15 криминални престъпления, от двете домови кражби, една е разкрита. Трима извършители на престъпления са осъдени на пробация. В Къшин са регистрирани 15 престъпления, от трите домови кражби, една е разкрита. Трима извършители са с пробационна мярка, наложена от съда. В Тодорово – 13 са престъпленията, от които домовите кражби са пет, от тях са разкрити три. Един е осъден ефективно, а четири са пробационните присъди. В Горталово има една регистрирана кражба от местния магазин и се работи активно по установяване и задържане на извършителя. В село Николаево регистрираните престъпления са общо 38, от които домови кражби – 16, от тях са разкрити 14. Осъдени са четирима, а 7 са пробациите. В Ралево от 8 престъпления, домовите кражби са 3, а от тях 2 са разкрити.   Двама са осъдени, а трима са на пробация. В Ласкар – четири са престъпленията общо, една е регистрираната кражба и тя е разкрита. Един е осъден на пробация. В село Ясен – от 15 домови кражби, 10 са разкрити. Един е осъден ефективно, а 10 са на пробация.

Дейността на Районно управление Пордим бе представена от началникът Мариан Дочев. Полицейското управление обслужва територията на Община Пордим, състояща се от град Пордим, град Славяноаво и 8 села с прилежащите им землища: с.Згалево, с.Пелишат, с.Одърне, с.Каменец, с.Борислав, с.Катерица, с.Вълчитрън и с.Тотлебен, както и част от територията на Община Плевен, включваща 4 населени места с прилежащите им землища: гр.Славяново, с.Коиловци, с.Мечка и с.Бръшляница. Домовите кражби са запазили своя ръст като най-често извършвано престъпление. В град Славяново регистрираните престъпления са 66, прекратени са 20. Кражби са 30, от които са разкрити 20. В село Коиловци престъпленията са 26, от тях са прекратени 10. От 20-те кражби са разкрити 4. В село Бръшляница 31 са престъпленията, а прекратени от тях са 8. От 24 кражби са разкрити 7. В село Мечка регистрираните престъпления са 51, от които са прекратени 13. Кражбите са 25, а от тях са разкрити 16. В село Пелишат са регистрирани 34 престъпления, прекратени са 10. Кражбите са 20, а са разкрити две.