115 рецитатори на конкурса „За него – Живота...” в Червен бряг

Шестото издание се организира от регионален рецитаторски конкурс „За него – Живота...” по стихове на Вапцаров

Състоя се Шестото издание на регионалния рецитаторски конкурс „За него – Живота...” по стихове на Вапцаров. Събитието се проведе на 20 ноември пред очите на хората от Червен бряг. Форумът е посветен на 105-тата годишнина от рождението на поета и се организира от едноименното читалище, съвместно с Община Червен бряг. Тазгодишното издание на конкурса в Червен бряг ще се запомни с рекордния брой участници. 115 изпълнители вдъхновено рецитираха вапцарова поезия, а специално жури в състав: секретарят на НЧ „Н. Й. Вапцаров 1908”, местната писателка Дафинка Божкова и Петя Иванова - представител на Община Червен бряг, оценяваше по предварителни критерии завидните рецитаторски умения на участниците.

В препълнената зала всички със затаен дъх слушаха вапцаровите стихове, пренасяйки през времето онази част от поета, която никой не успя да разстреля. Много от изпълненията удивиха публиката и я накараха напълно да изживее диалога с времето, историята и човека в поезията на Вапцаров.

На финала компетентното жури оцени и поощри всеки един от рецитаторите с грамоти и платеки, а за класираните на призовите места имаше и медали. Тази година впечатляващо беше представянето на колективните изпълнители – общо 57 участници от 13 групи, които се бяха постарали да засилят внушението на вапцаровото слово с музика и мизансцен.

Специални благодарности организаторите изказаха и на учителите-литаратори, подготвили децата за достойното им представяне в този конкурс, съобщават от Община Червен бряг.