Общинският съвет реши за такситата в Плевен

Общинските съветници подкрепиха предложението за 0,60 ст. на километър пробег при дневна тарифа и 0,63ст. за нощна

Със свое решение днес плевенският общински съвет утвърди разрешението за извършване на автомобилни превози на територията на Община Плевен да важат 3 месеца, а броят на такситата да може да бъде до 500, но не повече от 420 средно годишно. По време на заседанието на местния парламент от страна на БНД бе направено предложение за определяне на по-високи цени за дневна и нощна тарифа съответно 0,65 и 0,68 ст.

"Не мога да се съглася с повишаване на минималните цени за превоз, които ние в комисия сме обсъдили и приели и които са подкрепени и от самите превозвачи. Те са в размер на 0,60 и 0,63 ст. на километър дневна и нощна тарифа.”, заяви Мартин Митев-председател на групата общински съветници от ПП ГЕРБ. "Без да има картелно споразумение в момента пазарната цена е тази и заковавайки минимума на настоящата пазарна цена ние реално ограничаваме конкуренцията. По този начин реално не създаваме условия за конкуренция, за навлизане на нов превозвач.” , допълни Митев. Сред аргументите, които Митев посочи в подкрепа на своето становище, са и алтернативните горива. "В столицата вече се появиха зелени таксита-електромобили, които возят на съвсем други цени. Тази цена е постигната на пазарен механизъм. Той ще работи и когато на територията на нашата Община се появи превозвач, който ще има възможност да вози на 0,62, а не на 0,65стотинки. Тогава останалите превозвачи, ще трябва да се съобразят с него. Пазарът отново ще определи цената, но в посока на надолу.”, обобщи Мартин Митев.

В крайна сметка общинските съветници подкрепиха предложението за 0,60 ст. на километър пробег при дневна тарифа и 0,63ст. за нощна.