Подписаха партньорско споразумение за устойчив туризъм около Долен Дунав

На конференцията присъстваха над 150 представители от България и Румъния

Състоя се конференция за устойчив туризъм в региона на Долен Дунав, в рамките на проект „Трансгранично стратегическо партньорство за устойчив туризъм в Югозападния и Северозападния регион на Долен Дунав“. Мероприятието е финансирано по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013г., проведено в град Калафат, Румъния. Присъстваха над 150 представители от всички Области по поречието на р. Дунав на територията на България и Румъния, които бяха запознати с Генерален план за развитие на устойчив туризъм по Долен Дунав. От българска страна, участие взеха Областите Плевен с представител на Областна администрация – Плевен, Враца, Силистра и Добрич.

Основната цел на проекта е да окаже влияние върху процеса на устойчиво икономическо и социално развитие в югозападната и северозападната част на р. Дунав чрез инициативи и стратегически действия за сътрудничество чрез насърчаване на природния туристически и културно-исторически потенциал в партньорство.

По време на Конференцията, състояла се в град Калафат, бе сключено и „Партньорско споразумение за устойчив туризъм в региона на Долен Дунав“. Документът бе подписан от представители на редица общини, областни администрации, туристически асоциации и оператори, информационни центрове, музеи, фондации, сдружения, НПО организации и институти, като други заявиха интерес и желание да се присъединят в бъдеще.

Подписалите споразумението се обединяват около идеята за сътрудничество, съвместни действия и проекти в периода 2014 – 2020, с цел повишаване ефективността и развитието на устойчивия туризъм в региона на Долен Дунав.