Министър Красен Кралев с поздравителен адрес по случай 50 години хандбал в Плевен

Плевен отбелязва половинвековния юбилей на организирания хандбал в града

В Плевен бе отбелязан половинвековния юбилей на организирания хандбал в града. Председателят на инициативния комитет за честването проф.Димитър Иванов отправи приветствие към присъстващите и връчи на президента на местния клуб "Шугар” Тошко Станчев поздравителен адрес, изпратен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Много са пионерите на играта в плевенския край, но незабравими за спортната общественост остават първите, постигнали национално значими успехи - треньорите Димитър Димитров (Фати) и Валентин Пеев, чиито отбори са завоювали много медали на републикански първенства. В продължение на десетилетия те възпитаваха няколко поколения спортисти - от Георги Петърнишки, Асен Русанов, Светослав Стоянов, Венелин Младенов, до цяла плеяда национални състезатели като майсторите на спорта Николай Ангелов, Александър Колевски, Боян Йотов, Иван Флоров, Иван Миков, Радослав Георгиев, Христо Петков, Емил Найденов.

Хандбалът е познат в България като “хазена” от 1923 г. Началото е поставено на 10 октомври 1958 г., когато с решение на Бюрото на ЦС на БСФС се учредява Републиканска секция по ръчна топка (РСРТ) с председател Петко Щерев, по-късно преименувана на Българска Федерация Хандбал (БФХ-1962 г.).

Още през 1958г. хандбала е включен в учебната програма на училищата. През 1959 г. се провежда и първият официален турнир. Националните шампионати се провеждат от 1961 г.

От 1945 г. хандбалната игра се изучава от студентите, а от 1962 г. се обособява и специалността “Хандбал” в Националната Спортна Академия.

Първите огнища на играта са „запалени” в градовете София, Бургас, Пловдив, Свищов, Габрово, Плевен и непосредствено след тях в Шумен и Хасково.

През 1964г. хандбалът бива официално признат като утвърден масов спорт в страната и България е приета за член на МХФ на конгреса в Будапеща.