Адресатът на антиприза „Най-абсурдна велоалея” е друг

От Общината отговориха на излезлите публикации, че проф.Стойков е носител на приза „Най-абсурдна велоалея”

Адресатът на приза „Най-абсурдна велоалея” от конкурса „Велоалеите на България” на Клуба на любителите колоездачи със сигурност не е настоящият кмет на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Това заявяват от общината по повод излезли публикации в някои медии.

Работният проект за изграждане на плевенската велоалея, одобрен от ЕСУТ при Община Плевен през м. януари 2010 г., е част от пакета документи, с който Община Плевен кандидатства за одобрение по ОП „Регионално развитие” на проекта „Организация на уличното движение за подобряване на физическата среда в град Плевен”. Договорът за изпълнение на проекта е подписан през м. юли 2010 г. със срок 24 месеца.

Проектът не само не съдържа единственото възможно решение за визирания участък - конзолно продължение на велоалеята през р. Тученишка, а не предвижда никакъв вариант за цитираното трасе. Съответно не са разчетени и средства за целта.

Разрешението за строеж на велоалеята също е от месец януари 2010 год. Първата копка е направена на 19 октомври 2011 год.

Проф. д-р Димитър Стойков встъпва в длъжност като кмет на Община Плевен на 10 ноември 2011 год. Съгласно разпоредбите на Европейския съюз изградените с европейско финансиране обекти не могат да бъдат променяни в рамките на пет години от проектното изпълнение, отбелязват от местната администрация.