Росен Плевнелиев: Стратегическите решения за развитието на България не се вземат само на "жълтите павета"

"Много е важно младите българи и техните идеи за развитието на страната да бъдат чути", заяви президентът в Плевен

Стратегическите за развитието на страната въпроси не се решават само на жълтите павета, важна роля имат младите хора на България, каза президентът Росен Плевнелиев в Плевен, където даде начало на третото издание на инициативата на държавния глава "Младежка визия за развитие на България". Домакин на дискусиите е Медицинският университет в Плевен, който отбелязва 40 години от своето създаване.

Много е важно младите българи и техните идеи за развитието на страната да бъдат чути и да залегнат в дневния ред на институциите, това е и целта на "Младежка визия", посочи президентът Росен Плевнелиев. Абсолвенти с най-висок от успех от над 30 университета в страната участват в тазгодишното издание на инициативата на тема "Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор". С екипа на държавния глава младежите ще дискутират по теми в областта на икономиката, регионалното развитие, социалната политика, науката и здравеопазването, външната политика, отбраната и сигурността, правните въпроси, културата и националната идентичност.

Част от идеите на младите хора, участници в предходните издания на инициативата, залегнаха в Националната програма за развитие "България 2020" и в Споразумението за партньорство на ЕК с България за периода 2014-2020 година. През 2013 г. дискусиите в рамките на инициативата "Младежка визия за развитие на България" бяха фокусирани върху световния дебат на ООН по Целите на хилядолетието и върху глобалния дневен ред след 2015 година. Идеите на абсолвентите бяха заложени в доклада на България за приноса към световния дебат по Дневния ред за развитие след 2015 г.

Пред младите хора президентът подчерта безпрецедентното ниво на геополитическа нестабилност, предизвикано от действията на Русия в Крим. "България реагира достойно и адекватно. Позицията на страната ни беше принципна и категорично в подкрепа на международното право и на върховенството на закона, а не на силата", припомни държавният глава. Росен Плевнелиев беше категоричен, че членството на България в ЕС и в НАТО е гаранция, че случващото се в Украйна не може да се случи на българска земя. "Това обаче не бива да ни успокоява. Нито демокрацията, нито сигурността, трябва да се приемат за даденост. За тях се работи с много труд, с визия и с надграждане поколение след поколение. Затова вие сте най-важните и смисълът на днешния дебат е младите хора на България да бъдат чути по това как виждат достойното място на България в Европейския съюз и в евроатлантическата общност", каза още президентът Росен Плевнелиев.