Усилени проверки за контрол на рибните продукти в плевенско

Експертите съветват да закупуваме риба само от регистрираните обекти за търговия с храни

Броени дни преди големия български празник – Никулден се започват засилени проверки в плевенска област и цялата страна от представители на Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Поради огромния интерес и предлагане на риба на пазара, контролните органи засилиха проверките в обектите, където се предлагат риба и рибни продукти. Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите.

Проверяващите настояват за изрядността и чистотата на търговските обекти като: наличие на документи за произход на рибата; спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение); етикетиране; срок на годност; хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол.

Поради невъзможността всички да са в нормата, експертите съветват да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н). При закупуване на риба внимателно да я огледаме - трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост; люспите - да са гладки и блестящи; слузта - бистра, без неприятна миризма; очите – изпъкнали с блестяща корнея; хрилете – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят.