Честваме Международния ден на доброволеца на 5-ти декември

Днешният ден ще бъде отбелязан и с интерактивни игри, младежки работилници и кампания с послания за важността на диалога с младите хора

Всяка година на 5-ти декември светът отбелязва Международния ден на доброволеца. Той е започнал през 1985г. по инициатива на Генералната Асамблея на ООН. На този ден световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Според анализите едва 6% от българите са се включвали в различни доброволчески акции. Страната ни е сред четирите страни в Европа, в които доброволчеството е под 10 на сто. Средният процент за Европа е 21.

На много места в България днес от централите на БЧК ще се състои симулация на евакуация, пример за доброволческо поведение на родните българи. В Плевен за момента не е постъпила такава информация, но това не пречи някои от училищата да направят извънредна тренировка за евакуация.

Целта на кампанията е да се насочи вниманието на обществото към потребностите на младите хора и насърчаване на диалога с тях, да се посветят и да популяризират една добра кауза, която прави живота на другите по-красив, по-добър и по-успешен.