Уникални исторически реликви изложиха в Панорамата

Събитието е посветено на 10 декември

В Панорамата "Плевенска епопея 1877 г." бе откритa изложба с уникални исторически реликви от времето на Руско-турската освободителна война /1877-78/. Това съобщиха за БТА от културния институт.

Посветили сме събитието на 10 декември - Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите и 137 години от освобождението на града, каза в словото си директорът на Дирекция "Военноисторически музеи" /ВИМ/ в Плевен доц.Милко Аспарухов. Той посочи, че в колекциите на ВИМ съхраняват над 120 хиляди културни ценности с национално значение, които нямат аналог - униформи, въоръжение на воюващи армии, артилерийско имущество, оръжие, трофеи, лични вещи на участници в борбите за национално освобождение и в Плевенската епопея от 1877 г., реликви от бойното поле, църковни принадлежности.

В новата експозиция е представена малка част от това богатство, каза Аспарухов. Целта ни е да допринасяме за превръщането на Панорамата в голям духовен център на Плевен и България, допълни историкът. Показано е безценно наследство с несъмнено висока културно-историческа стойност, бе категоричен той.