Нова тв събуди спомена за "влака на смъртта" край Плевен (ВИДЕО)

Инцидентът убива на място 27 души, а други 38 са ранени

Миролюба Бенатова показа поредната неразказана трагедия от социализма в предаването ДИКOFF. Тя бе за 27-те загинали души при катастрофата на влака Червен бряг - Оряхово. "Историята не е за 27 трупа, а за една трагедия по времето на социализма, за която ни нищо не знаем. Тези, които изпитват носталгия към режима, трябва да го имат предвид”, каза Бенатова.

Нощта срещу 1 май 1969 г. - най-кървавият инцидент в историята на БДЖ. Край плевенското село Чомаковци пътнически вагон дерайлира в движение. Инцидентът убива на място 27 души, а други 38 са ранени. По-късно от травмите умират още хора, а някои остават инвалиди до живот.

Теснолинейката тръгва претъпкана с хора от Червен бряг към 3 часа през нощта. Преди това са се качили огромен брой пътници, бързащи да се приберат по родните си места за празника. След като потегля към Оряхово, препълненото малко влакче започва да се клати. Последният вагон се преобръща настрани, без да се откъсне от композицията. Продължава да се влачи по релсите. Уплашените пътници тръгват да скачат в движение, но изпочупените прозорци и стоманеният корпус на влака разкъсват телата им. Тежка участ застига и малцината, които успяват да се промушат навън. Те падат направо върху едрия чакъл, който ги раздробява на парчета.

Притеклите се на помощ описват инцидента като месомелачка. Глави, ръце и крака са били пръснати из околността, ЖП линията е обляна в кръв...

Повече гледайте във видеото.