Земеделци и животновъди се събраха на среща в Плевен

Фермерите на срещата изразиха редица свои притеснения относно подаването на проекти

Асоциация на българските села (АБС) събра днес земеделци и животновъди на среща в Плевен. Срещата е част от Националната кампания "Българското село - бъдещето е в наши ръце!", която се провежда в цяла България и ще продължи до началото на Февруари 2015.

В пълната зала на хотел Сити, експерти от АБС разясниха най-атрактивните мерки от проекто-рамката на Програмата за развитие на селските райони до 2020-а година. Силна дискусия се състоя по инвестиционната мярка 4 за модернизация на земеделските стопанства, както и по мярка 6 за млади земеделски производители и инвестиции в неземеделски дейности. Обект на дискусията за представители на общини извън oбластния център Плевен бе и мярка 7 за инфраструктруни проекти в селата.

Фермерите на срещата изразиха редица свои притеснения относно подаването на проекти по мерките 4 и 6 и нуждата от паралелна актуализация на различни наредби и административни процедури от страна на държавата. Най-спешната в това отношение е актуализацията на наредба 26 за директни продажби, както и уреждането на проблема с регулацията и разрешителните от страна на пбщините за т.нар. мобилни фермерски магазини.

Пълният списък от въпроси и проблематики, които бяха поставени на срещата, екипът на АБС ще синтезира заедно с информацията от останалите срещи във всички региони на страната и ще придвижи към съответните институции, а също така ще съдейства максимално за медийна публичност и прозрачно разискване, известяват от сайта на асоциацията.