В Плевен обсъдиха мерките срещу птичи грип

С изискванията ще бъдат запознати собствениците на птицевъдни обекти

Областната епизоотична комисия в Плевен определи мерки за предотвратяване на инфлуенца по птиците на територията на 11-те общини в региона. Това съобщи пресцентърът на Областната администрация. Кметовете на общините ще издадат заповеди за спазване разпорежданията на Заповедта на Изпълнителния директор на БАБХ. С изискванията ще бъдат запознати собствениците на птицевъдни обекти. Орнитоложки, ловно-рибарски дружества и държавните горски стопанства ще организират проверки за наличие на болни и загинали диви птици. 

От ветеринаро-медицинския контрол в животновъдните обекти ще се извършват периодични клинични прегледи. Те ще вземат сондажни проби за вирусологично изследване на домашни и диви птици. С цел приемане на мерки за предотвратяване възникването на инфлуенца по птиците на територията на Плевенска област, трябва да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии.

Предвижда се и изготвяне на предложение до Министерството на финансите за финансиране на бюджета за 2015 г. Средствата ще са определени за дезинсекционни мероприятия от общините на Плевенска област за ограничаване на популацията от комари.