Завърши ремонтът на пътя между Реселец и Бресте (Снимки)

Близо 400 хил. лв. бяха отпуснати за възстановяване на пътя

Приключи ремонтът на проблемния пътен участък между Реселец и Бресте. В края на миналата година Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна близо 400 хил. лв. за възстановяване на пътя.

За тази сума Община Червен бряг бе кандидатствала по проект, подкрепен в последствие от Областния управител на Плевен. Активизирало се преди две години свлачище бе причина за тежкото аварийно състояние на участъка, затова ремонът беше крайно наложителен. Още повече, че това е единствения път, свързващ село Бресте с останалите селища от червенобрежко.

С отпуснатите 381 826 лева бяха стабилизирани откосите от двете страни на пътя, в местността „Белилото”. Срутището бе укрепено в долния му край със силова конструкция от типа „армиран насип”. Изпълнението бе извършено последователно, на отделни участъци, като за всеки участък, след изкопните работи, веднага бе направена дренажната основа и подпорна конструкция до определено ниво, гарантиращо стабилитета му. Армираната насипна подпорна конструкция бе изпълнена със „зелено”, т. е. затревено лице, оформено с габиони. Повече от 2 000 кв.м. е площа на затревените и охумусени скатове, а за изпълнение на габионите са вложени над 243 кв.м. трошен камък. Допълнително още 143 тона трошен камък е насипан над габионите за изграждане на скатовете. Скатовите води ще се събират и отвеждат от възстановения и бетониран водосток, разположен зад короната на армонасипа. Така проходимостта на пътя отново бе възстановена, а преасфалтираната настилка е повече от 1200 кв.м. Положени са и нови бетонови бордюри – общо 180 линейни метра, изградена е също и 222 м. предпазна ограда.

„Благодарен съм, че общинското и областното ръководства погледнаха с разбиране на проблемите на хората и в малките населени места. Хората вече може да са спокойни, до селото се пътува безопасно и сигурно”, казва кметът на Бресте, Николай Ненчев.