Заключителна пресконференция по проект "Това е моята къща" в Червен бряг

17 деца и младежи с увреждания приютиха в Червен бряг

Утре от 13,30 часа в Ритуалната зала в град Червен бряг ще се проведе заключителна пресконференция по проект "Това е моята къща".

Проектът се финансира по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Да не изоставяме нито едно дете", Компонент ІІ "Разкриване на социални услуги в общността" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. По него община Червен бряг разкри и вече успешно функционират два типа резидентни социални услуги: Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи с увреждания и Защитено жилище за младежи с увреждания. Този проект е естествено продължение на успешно изпълнен от общината предходен проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие", по който бяха изградени, оборудвани и обзаведени двете сгради. Капацитетът на ЦНСТ е за 14 деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 29 години, а в Защитеното жилище е предвидено да живеят 8 младежи, навършили 18 години, напускащи специализираните социални институции.

Общината успешно изпълнява проекта от м. юли 2013 г. От началото на 2014 г. до момента успешно функционират двете нови социални услуги. В ЦНСТ в момента живеят 10 деца и младежи, а в Защитеното жилище - 7 младежи, дошли от цялата страна. Очакваме на 19.12.2014 г. пристигането на още 1 девойка в Защитено жилище.

Проектът се реализира от 01.07.2013 г. и приключва на 31.12.2014 г. Общата му стойност е 288 603 лв. От 2015 г. услугите ще продължат да съществуват с финансиране от държавния бюджет.

Повече за целите на проекта, за постигнатиге резултати, за трудностите и успехите в това напълно ново за община Червен бряг начинание, ще научите по време на заключителната пресконференция. Ще присъстват също г-н Павлин Фильовски - кмет на община Червен бряг, г-н Георги Георгиев - зам. кмет, и г-жа Антоанета Костадинова - секретар на община Червен бряг.