От Областна администрация: Няма язовири, които да са опасни за населението

На територията на Област Плевен няма язовири, които да преливат и да създават опасност за населението

Днес Областна администрация - Плевен ще изпрати до Министерство на вътрешните работи писмо, отразяващо резултатите от направените в края на ноември и през месец декември проверки на 11 те язовира в предаварийно състояние на територията на Област Плевен. 10 от тях са общинска собственост и един е държавна – яз.”Тотлебенов Вал”. Преливникът на този язовир, държавна собственост се нуждае от ремонт. Подадено е искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за осигуряване на средства за изработване на проект за ремонт на преливника.

На 12 декевмри е извършена проверка от РД ПБЗН Плевен във връзка с писмо на кмета на Община Плевен за започнало контролирано изпразване на яз. „Тученица” 1 с цел осигуряване на достатъчно свободна вместимост при обилни валежи. Водата, която се изпуска от яз. „Тученица” 1, в местността „Сини вир”, отива в яз. „Кайлъка” и яз. „Тотлебенов вал”. При извършената проверка от ПБЗН е установено, че яз. „Кайлъка” е завирен под котата на преливниците и е налице свободен обем за поемане на евентуална висока вълна от язовир „Тученица”1.

Язовир „Тотлебенов вал” е завирен на около 2 м. под кота преливник и не прелива. Основният изпускател е отворен максимално. В язовира е наличен свободен обем за поемане на част от потенциална висока вълна, която се очакваше от яз. „Тученица” 1 в местността „Сини вир”. В следствие на проверката към настоящия момент не съществува опасност от преливане на яз. „Кайлъка” и яз. „Тотлебенов вал”, което би довело до висока вълна по река Тученишка

Останалите 10 язовира в предаварийно състояние общинска собственост са проверени от нарочни комисии, назначени по чл. 195, ал4 от Закона за устройство на територията от съответната Община. Те са направили огледи на водните обекти. Установени са конкретни проблеми, които са известни и от извършваните проверки всяка пролет и есен от Междуведомствената комисия, назначавана от Областния управител. Резултатите от проверките сочат, че е необходимо изготвяне на технически проекти за изпълнение на ремонтно-възстановителни работи свързани с безопасната им експлоатация. На ниво мъртъв обем са яз. „Славяново” 4 и яз. „Бохот” 4, при който основни хидротехнически съоръжения се нуждаят от ремонт. Става дума за изпускателя преливника на язовира. Завирен до кота преливник е аз. „Николаево” 1. Изпускателят му е отворен и язовира се изпразва периодично. Язовирите Николаево 2 , Николаево 3 и Николаево 5 са празни. Яз.”Вълчитрън” 1 е завирен на кота 2 м. под котата на преливника ,т.е. на 40% от водния обем.

Язовирите ”Рупци” и „Долни Дъбник” 1 са с ниво на водата на около метър от котата на преливника. Яз.”Пелишат” 2 е пълен, но няма опасност от преливане. И при него е необходим ремонт на изпускателя и трябва да се почистват откоси, но не е опасен за хората. Институциите, ангажирани с безопасната експлоатация на язовирите ще продължат с проверките с оглед недопускане на застрашаващи сигурността на хората ситуации.