Галя Горанова: Загиналите и осакатени деца не са само статистика...

Приз за съпричастност и дарителство получи Сдружение „Справедливост“

Сдружение „Справедливост“ получи Ротари приз за съпричастност и дарителство 2014 от Ротари клуб Плевен Центрум.

"Това е награда за всички които ни подкрепиха. Награда за всички, които застанаха до нас в най- тежкия момент от живота ни. Направиха го в памет на Влади, Ники и Цвети, за да се спасят повече човешки животи. Нека си припомним всичко. На пети май тази година в автомобилна катастрофа загина единственото ми дете Владислав Горанов. Заедно с него беше убит и приятелят му от детинство Николай Менков. Годеницата на Влади - Цвети Таслакова след 82 дни борба за живот на 26.07.2014 г. почина в болницата в град Плевен. Четвъртото дете Иван Гюмишев за щастие се възстановява успешно", разказва Галя Горанова.

"Едновременно с мъката по убитите ни синове се сблъскахме и с друга - много по-тежка. Мъката на родителите на Цвети. В периода на лечението й в Клиниката за анестезиология и интензивно лечение в университетска боница "Д-р Георги Странски" Плевен ежедневно виждахме борба на лекари от различни екипи, видяхме и недостига на средства. Тези лекари се нуждаеха от прецизна апаратура, от условия за работа, от шанс да спасяват… Първоначално хората ни предлагаха пари. Не искахме пари за нас. Ние родителите на загиналите и пострадали деца, както техните млади приятели решихме да помогнем на лекарите. На 26.05.2014 г. стартирахме дарителска кампания, организирана от групата „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван”. Предприехме инициатива за събиране на средства за реанимационни легла, монитори и медицинска техника за Клиниката за анестезиология и интензивно лечение, която обслужва над 1 400 000 души на територията на Северна България- в памет на децата ни и за да се спасят повече човешки животи. Открихме банкова сметка, поставихме 25 кутии в различни обекти в гр. Плевен- кутии със снимките на децата ни. Кампанията продължи до 29.08.2014г. За около 2 месеца събрахме над 105 хиляди лева. Със средствата закупихме 11 броя легла, 11 броя монитори, Бронхоскоп, 8 броя Перфузори, ЕКГ апарат, Трансдусер за коремни органи, Принтер за ултразвуков апарат, апарати за кръвно, термометри. По време на цялата кампания давахме отчет в сайта ни справедливост. Станахме свидетели на огромна съпричастност и човешка доброта. Деца, отделяха от джобните си, за да ги пуснат в кутиите, пенсионери заделяха от оскъдните си средства. Непозната за нас млада жена, която дори не живее в града ни в поканите за сватбеното си тържество беше обявила, че не желае цветя, а иска тези средства да бъдат дадени за нашата кауза и на тържеството беше поставила кутия- събраните пари лично ми бяха предадени.", допълва почернената майка.

"След тази дарителска кампания много хора се свързаха с нас и пожелаха да бъдат съпричастни и да продължат да помагат. Съветваха ни да не се отказваме. Създадохме Сдружение „Справедливост“- юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в ОС- Плевен като естествено продължение на дейността на групата СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВЛАДИ, НИКИ, ЦВЕТИ И ИВАН. Основната цел е подпомагане на пострадали в Пътнотранспортни произшествия, работа с млади хора с цел превенция. Сдружението вече има десетки членове и много съмишленици. Приятелите на нашите децата ни вдъхват вяра и са до нас. Дават ни енергия и ние нямаме право да ги разочароваме..", казва още Галя Горанова.

"След загубата на Цвети, нейната майка се свърза с представители на „Мейланд“ Франция една от най-големите фирми производител на рози в световен мащаб. Историята на децата трогна французите - историята за любовта между Влади и Цвети и тяхната трагична загуба, за сблъсъка на двата свята, за борбата на Цвети със смъртта докосна сърцата им и те решиха безвъзмездно да кръстят роза на името на Цветелина Таслакова - нарекоха я „Цветелина Романтика. Сдружение „Справедливост“ ще има възможност да разпространява розата на територията на страната ни, като средствата от продажбата, сдружението ще предоставя за подпомагане на пострадали и превенция. На 21.11.2014 г. първите 1000 броя от розата на Цвети - "Цветелина Романтика" пристигнаха в България, а на 02.12.2014 г. в нашият град беше създадена "АЛЕЯ НА ЦВЕТИ" със засадени 100 рози, които ще напомнят не само за паметта на Влади, Цвети и Ники, но и за това, че останалите деца трябва да бъдат запазени. Желанието ни е хората да разберат, че загиналите и осакатени деца не са само статистика, че зад тяхната гибел стоят не само сълзи и страдание, но и огромна сила и енергия, с която може да се твори красота и да се помага. Уверени сме, че само така ще се случи промяна към по- добро. Желанието ни е в повече населени места в България да има Алея на Цвети в знак на съпричастност, в знак на желание за справедливост, за да се помогне на останалите децата и те да имат шанс да оцелеят - шанс, който нашите деца нямаха! Това е нашата кауза - с общи усилия да се спасят повече деца.", завършва една от почернените майки.