В Тръстеник финализираха проект „Европейски салон 2014“

Народно читалище ”Неофит Рилски-1872” с финал по проект

Народно читалище ”Неофит Рилски-1872”-гр. Тръстеник, общ.Долна Митрополия тържествено финализира своя проект „Европейски салон 2014“, финансиран от Сдружение Плевенски обществен фонд „Читалища“. Проектът беше осъществен в рамките на 3 месеца. Негова цел беше постигане на по-голяма активност за включване, интерес към социално значими въпроси и събития, подпомагане интегрирането на местните деца и младежи към европейските ценности и култура.

На фона на рисунките на младежите и децата от Тръстеник, участвали в проектната дейност ”Европейски следобяд с четка и багри”под звуците на европейска музика и подредени щандове с информационни материали за ЕС, беше проведен финален концерт с най-добрите изпълнения от „Музикалния и танцов Евроследобед“, който беше първата дейност на проекта. В Европейския салон участваха деца, които свиреха на кавал, акордеон и пиано, група метълвайпър се включи с английски изпълнения, звучаха италиански песни редом с българските народни. Изиграни бяха сложни модерни италиански и сицилиански танци редом с наши български народни танци. В заложената друга дейност беше сформирана фокус –група смладежи от 12 клас на местното училище. За популяризиране на инициативите иподсигуряване на участници в събитията, читалището си партнира с детската градина и училището в гр.Тръстеник.

На финала на проекта сме убедени, че всеки човек има потенциал и може да научава нови неща, че младите имат интереси за лична презентация, че изкуството е най-мощен стимул и най-прекия път за развитието на личността.