Игнажден е началото на коледните празници

Днес не давайте нищо на заем, за да не се пръска берекета на къщата ви

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Игнатий Богоносец. Според традицията от този ден започват родилните мъки на Богородица - "Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа".

Този ден народът нарича и "Млада година" и го свързва със стари предхристиянски вярвания за раждането на новото Слънце, на младия Бог, на "младата година", календарно свързана с деня на зимното слънцестоене - 22 декември. Според старите българи това е началото на прехода между старата и новата година. В някои райони на България, както в плевенския, Игнажден се счита за началото на Мръсните дни.

По стар обичай освен че днес важи правилото за първия влезъл в дома, то Plevenutre.bg се поразрови в миналото на традиционния архив: Рано сутринта най-старата жена в къщата взема сурова пръчка и удря няколко пъти с нея по завивките на децата, докато още спят, за да са здрави. Този ден се измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, за да няма бълхи през лятото. Момите гадаят кога и за кого ще се омъжат като внасят вкъщи произволно хванати пръчици от дръвника. Също така слагат ечемик под възглавницата и когото сънуват, за него ще се омъжат. Днес не давайте нищо на заем, за да не се пръска берекета на къщата ви.