В Плевен съкращават пътническите влакове

50 влака се очаква да бъдат спрени от януари 2015 г.

От средата на януари ще бъдат спрени над 50 влака в цялата страна, информират от Нова телевизия. Това ще засегне пристигането на пътнически композиции в Плевенски регион.  Другите места, за които се отнася съкращението, са пътнически композиции в районите на Русе, Враца, Мездра, Карлово и Димитровград.

Съкращенията в графика на влаковете вероятно са само първата стъпка след като бюджетът на железниците беше орязан с 40 милиона. Според транспортния министър Ивайло Московски по-малкото пари ще наложат съкращаване и на персонал. Засега се говори за около 1500 души.

Преди няколко броени дни изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров коментира, че това няма да засегне цената на билета. По думите му ще бъдат спрени онези влакове, които имат най-ниска рентабилност и най-малък социален ефект. Задачата не е лесна, но в рамките на януари дружеството ще се справи с нея, каза Владимиров.

Реформите в БДЖ не са свързани само със съкращаване на непечеливши линии и служители, а и от освобождаването на излишни активи, чиято продажба ще започне през 2015 г., стана ясно от обясненията на шефа на БДЖ.