Засилен полицейски контрол ще има по празниците

"Вие ще празнувате – ние ще работим“, подчерта Венцислав Катинов

Днес директорът на ОДМВР-Плевен - Венцислав Катинов, разясни пред журналисти каква ще е ситуацията на сигурност за гражданите през празничните и почивни дни. Брифинг срещата се състоя от 14:00 ч. в сградата на Полицията.

Директорът подчерта основните неща, свързани с цялата организация на работа от МВР – какви ще са мерките за предотвратяване на кражби и престъпления. „Вие ще празнувате – ние ще работим“, подчерта г-н Катинов.

През празничните дни засилено полицейско присъствие и контрол ще има в централните градски части, придружени с жандармерия. Строго ще се охраняват и жилищните комплекси, където половината от гражданите ще напускат домовете си точно за празниците. Засилен полицейски контрол ще има и в питейните и увеселителни заведения. Специализирана полицейска акция ги очакват пък пиротехническите заведения.

Венцислав Катинов изказа и основните препоръки към гражданите за предпазване от кражби. При напускане на дома да се уведомят задължително доверени лица и комшии, за да не остане празен през цялото време. Да се остави включено осветление поне в 1-2 от стаите за заблуда на крадците. Много важно нещо е да не се оставят много пари и скъпи накити без надзор. Входните врати да са винаги заключени, дори и гостите да са дошли вече. Ако евентуално е разбит дома ви да не се влиза веднага, а първо да се обадите на телефон 112.

За предотвратяване на кражби от автомобили гражданите да спират на осветени места, дори и на платен паркинг. Да заключват винаги вратите дори и за временно напускане от автомобила. Често срещани са и крадците „джантаджии“, известни с пукането на гуми и проследяването на жертвите им.

И на последно място директорът предупреди за схемата на джебчийките. Много често ходят по 2-3 в група, понякога и с малко дете, като една заговаря жертвата, разсейва я, а другата жена или детето пребъркват джобове и чанти. Изобретателни са и в заведенията, където обикалят по закачалките и преджобват поставените дрехи.

В края на брифинга заключителни думи каза и инспектор Дундаков. Той съобщи, че засилено полицейско присъствие ще има и в малките населени места, където лично на място полицаи ще предупреждават от кражби и измами по домовете. „Задачата на полицията е да осигури обществения ред“, допълни инспекторът.