Днес отбелязваме Свети Наум Охридски

Именници са: Наум, Бисер, Бисерка, Бисера

Днес християните почитат деня на Свети Наум Преславски (или Наум Охридски). В Плевенска област носещите това име не са голям брой, но пък се срещат сравнително често. Най-много именници днес са с името Бисер - 275, след това женския му вариант - Бисерка - 153. Бисера пък се казват 8 човека в областта, а цели 4 носят името Наум.

Относно реалната фигура на Свети Наум - той е средновековен учен, книжовник и светец. Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици.

Има предположения, че е българин от Мизия. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски, Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 е ръкоположен в Рим. През 886 Наум е изгонен от Великоморавия, след като прекарва известно време в затвора, заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа, първоначално в Плиска, където работи между 886 и 893. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.