Пожарникарите напомнят: Рискът от пожари по празниците се повишава

"Не разрешавайте на деца да ползват пиротехнически изделия", предупреждават огнеборците

Пожарникарите напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава рискът от пожари, както на обществени места, така и в дома. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и други.

За да не бъде помрачено празничното настроение, експертите препоръчват следването на няколко просто правила. Не бива да се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета. Светещите коледни лампички не трябва да се оставят без надзор. Добре е да проверим изправността на електрическите и другите отоплителни уреди, които ползваме ежедневно в бита си.

Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия.

Когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора – косите и облеклото им.

Ако сме решили да празнуваме извън дома си или сме на обществено място /търговски център, кино, театър и др./ трябва да обърнем внимание на евакуационните пътища и разположението на уредите за първоначално пожарогасене.

В случай на задимяване и пожар на обществено място не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход. За нашата сигурност е добре да слушаме и изпълняваме указанията от оповестителните уредби и от персонала на обекта. Не бива да се блъскаме в хората около нас или да викаме. Необходимо е да помогнем на децата, на възрастните хора и на хората в неравностойно положение. При силно задимяване, по възможност трябва да използваме намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, защото въздухът там не е толкова замърсен.

При първа възможност съобщете на телефон 112 - дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и ценни указания.