В Плевен почетоха паметта на загинали военни в Ирак

Ритуалът се проведе във военно формирование 22160-Плевен

Днес, 23 декември 2014 г. във военно формирование 22160-Плевен се проведе ритуал по отдаване на почит пред паметната плоча на военнослужещите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак: офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

Командирът на формированието полковник Николай Бешев прие строя на почетния караул и произнесе слово по случай 11 години от кървавия атентат.

В словото си той подчерта, че датата 27 декември никога няма да бъде забравена от българските военнослужещите. Това е дата, белязана с много скръб и тъга. На този ден през 2003 г. при атентат с кола – бомба в Ирак са убити петима български военнослужещи, като двама от тях са военнослужещи от 5 механизирана бригада - офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 23 април 2004 г. при престрелка в Кербала е ранен в главата офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно умира от раните си.

На 4 март 2005 г. тежко е ранен офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, умира.

"За първи път след Втората световна война Българската армия дава толкова много жертви в реална бойна обстановка. Загиналите в мироопазващите мисии български воини изпълниха достойно дълга си в служба на отечеството и на своя народ. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им.", отбелязват от "Сугопътни войски".

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметна плоча на военнослужещите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак. На ритуала присъстваха представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, граждани и гости на град Плевен.