Полицията предупреждава: Джебчиите използват нови трикове!

Напоследък джебчиите използват нов метод – като клиенти на заведения

Криминалистите съветват хората да се пазят от джебчии.

Джебчиите днес са много съвременни и удачно се възползват от струпването на много хора в празничните и предпразничини дни около пазарите, в моловете и хипермаркетите, както и в православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват джобове и чанти.

Джебчиите се движат в групи от няколко възрастни и задължително дете. Един от възрастните влиза в контакт с набелязаната жертва и останалите се възползват от това, че е отвлечено вниманието й, за да я „обискират” и да отнемат портфейли, мобилен телефон или пари. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка.

Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.

Напоследък джебчиите използват и друг метод – като клиенти на заведения, оставяйки дрехите си на гардероб, те се възползват от възможността да претърсят връхните дрехи на другите посетители и да си тръгнат с всичко, което им хареса. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.