Какво се прави след Бъдни вечер?

Ако се случи да пристигне странник или чужд човек в къщата, той се смята „от Бога пратен“ и се посреща с големи почести

Според традицията на дедите ни след вечерята децата се търкалят в сламата, за да се предпазят от болести. Младите жени в детеродна възраст оставяли да спят в сламата или взимали слама от трапезата, за да раждат по-лесно. Това е една алюзия с християнската легенда за раждането на Млада Бога.

През тази нощ огнището не трябва да загасва, защото е грешно. Дори всички да заспят, един трябвало да остане да „пази“ огъня, символ на искрицата огън във всеки човек. В старите времена жена е била пазителка на домашния огън. Това означава, че в къщата има живот, което според народа означава „имане, благо“. Затова в по-старо време жените са оставали край огнището до сутринта, за да са сигурни за положението през следващата година. А защо съвременниците днес смятат, че мъжът командва вкъщи...

Ако се случи да пристигне странник или чужд човек в къщата, той се смята „от Бога пратен“ и се посреща с големи почести. Всеки може да организира такъв „Божи пратеник“, като след вечеря се поканят гости и приятели.

В края на вечерта, почти в полунощ, момците тръгват да коледуват. Те са най-чаканите гости и тяхното шествие и благословии продължават през цялата нощ.