До 2-ри януари ни очаква дъжд, сняг и застудяване

На 30 и 31 декември нов средиземноморски циклон ще мине през страната и отново ще започне понижение на температурите

България ще посрещне Коледа с пролетни температури, но два средиземноморски циклона ще донесат валежи и застудяване за новата 2015 г. и тогава ще са по-скоро зимни условия. Това прогнозира климатологът доц. д-р Георги Рачев. На 30 и 31 декември нов средиземноморски циклон ще мине през страната и отново ще започне понижение на температурите, като омекване се очаква от 2 януари.

Той посочи, че ако у нас даже и в планините се очаква топла Коледа, то в Северна Европа и САЩ се готвят за снежни бури. По думите му, от четвъртък ще започне промяна на времето у нас, като циклон от Средиземно море ще донесе дъжд, сняг и застудяване, като „по високите места и планините най-после ще започне да става студено”. „Връщаме се към нормалната зима”, каза той, като допълни, че около 80% е вероятността да не се стигне до образуване на преспи, но утре ще има повече яснота за събота и неделя.

Годината, която изпращаме е „Недобра от човешка и синоптична гледна точка”, според климатологът. Тази година се отбелязаха най-високи годишни валежи, откакто се правят замервания. В същото време 2014 г. може да се окаже и най-топлата.

За новата 2015 г. според неговите данни, януари, февруари и март трябва да са малко по-топли от обикновеното Каква година ни очаква? 2015 г. не трябва да бъде толкова екстремна, колкото беше тази година, категоричен беше Рачев.

Доцентът призна, че разбирането ни за климата трябва да се усъвършенства, защото от една страна, на Земята става все по-топло, а от друга – количеството лед в Северния ледовит океан се увеличава.