Чудодейната сила на иконите

Вярва се, че образите на светците се обръщат само към достойните за тях хора

Има поверие, че доста от иконите в български земи са с изключително силно влияние. Вярва се, че образите на светците се обръщат само към достойните за тях хора и чрез чудодейна сила променят живота на миряните. Така иконите заемат свещенно място и хората, ако не намерят спасение, то трябва поне божествено спокойствие.

Ето някои и от най-известните със своите легенди и чудеса икони:

Троянската чудотворна икона

Легенда: Според преданията Троеручицата е била донесена в Троян от румънски монах. Чудотворната икона сама решила да остане в българските земи. Монахът поел с иконата по римския път от Света гора до Влашко. Конят, върху който била натоварена иконата, счупил крака си. Ден по-късно, при повторното потегляне се случило същото, макар животното да било друго. Монахът осъзнал, че това е знак от Господ и иконата трябва да остане там… До ден днешен чудотворната икона краси построения през 1600 г. от игумен Калист Троянски манастир.

Чудеса: Болни се изцерявали, прокажени се очиствали, неми проговаряли, разслабени прохождали. На всеки за всичко помагала. И не само на християните, а и самите турци не изоставяла, когато прибягвали към нея с вяра в помощта й. Тя спасила местното население от земетресение и от чума през 1837 г.

„Света Богородица Осеновица”. Тя краси Рилския манастир. Старинната чудотворна икона е с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. В горната й част има надпис „Одигитрия” (Пътеводителка).

Легенда: Старо предание уверява, че е била подарена на Рилския манастир от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената „Мара бяла българка” - жена на султан Мурад І (1319-1389). По този начин, наред с религиозната си стойност като християнска светиня, тя добива и историческо значение.

Чудеса: Изцелителка при тежки заболявания и масови епидемии. Още се помнят чумната и холерната епидемии, когато целият край бил засегнат. Навсякъде иконата била посрещана с почит, извършвал се водосвет и се обикаляли домовете, поръсвали се със светената вода хора и животни. С благодатната помощ на Божията Майка, страшният мор се прекратил и изплашеното население се прибрало по домовете.

Иконата на Божията майка в Роженския манастир

Легенда: Чудотворната икона в Роженския манастир е с лика на любящата Божия майка. Легендата разказва, че на иконата се явило пулсиращо сърце, което разпръсква божествената любов. То било оцветено в бяла светлина и се смятало за символ на любовта й към българите. Внушението на иконата е, че християнската любов ще спаси света и ще преобрази човечеството.

Чудеса: Иконата помага на миряните да получават и даряват любов.