В НОИ ще се подават документи електронно след 1 януари

За лекарите без интернет е въведен 6-месечен преходен период, в който ще могат да подават информацията на хартия

Заради въвеждането на електронния вариант в Осигурителният институт ще се изплащат по-бързо болничните. Парите ще се получат до 5 работни дни от подаването на документите в института. Това ще стане след 1 януари, когато болничните ще се подават по електронен път.

Жълтата хартиена бланка, позната на всички, след няколко дни ще отиде в историята. От 1 януари информацията от нея ще се подава по електронен път директно от лекарите към НОИ. От 2016 г. електронно ще се подават и документите, които работодателите изготвят към болничния.

Крайната цел е информацията да пристига и да се обработва в НОИ по-бързо, за да може и хората да получават парите си по-бързо.

Повечето лекари вече са се снабдили с уникални номера на болничните листове, необходими за издаването им в електронен вариант. Ако заради технически причини не успеят своевременно да изпратят болничния в НОИ, ще имат 7 дни да го направят. За лекарите, които работят в места без интернет, е въведен 6-месечен преходен период, в който ще могат да подават информацията на хартия.

Електронното подаване на информацията ще намали риска от допускане на грешки, заради които сега НОИ връща болничния, а това пък забавя изплащането на парите.

От 2016 г. по електронен път ще се подават и всички документи за майчинство.

С цел последващ контрол, работодателите ще трябва да съхраняват за срок от 3 години всеки болничен.