Около 3 милиона лева ще струва ремонта на театъра

Постройката не е ремонтирана повече от 30 години

Плевен ще търси европейско финансиране за ремонт и обновление на историческата сграда на театър "Иван Радоев".

Постройката не е ремонтирана повече от 30 години. Председателят на общинския съвет Дарин Ангелов разкри, че общината ще кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж" - "Устойчиво и интегрирано градско развитие". Техническата документация се разработва, необходимите средства ще бъдат около 3 милиона лева, съобщава БТА.

Сградата на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" е знаков за Плевен паметник на културата и архитектурата. Предишният й ремонт е извършен след пожар през 1981 г. В творческия екип, реализирал проекта, са били арх. Иво Петров /архитектът на Плевенската панорама/, скулпторът Димитър Цонков, художникът Тома Трифоновски.

Сградата е построена през 1894 г. по австрийски проекти. Театърът в Плевен е придобил известност на една от най-красивите театрални сгради у нас. Ползва се за заснемане на филмови български и чуждестранни продукции, пресъздаващи епохата от края на 19 и началото на 20 в. Тя е предпочитано място за начало на националните турнета на много български артисти и музиканти.

През 2014 г. в нея се представиха Лили Иванова, Георги Христов, трупата на Народния театър "Иван Вазов", десетки други театри от София и от страната.