Водата е с магически сили на Йордановден

Днес прилючва и поредицата от Мръсни дни

В чест на кръщаването на Исус от Йоан Кръстител в реката Йордан, се провежда тържествен водосвет в река, езеро или кладенец, един вид за „зимна водна профилактика“. Навремето са вярвали, че тогава се извършвала „магия за чист свят“, в която човек играе главната роля. Тази магия не случайно се е сътворявала по това време на годината. От една страна Коледа е отминала, т.е денят на зимното слънцестоене, на раждането на Млада Бога, което е започнало нов жизнен цикъл и носи със себе си силата на природата. От друга страна „Мръсните дни“, които започнаха от Коледа, вече са прогонени и то чрез свещения ритуал на водата.

Според традицията само чрез това прочистване може да започне новия жизнен цикъл, свързан с труда и бита на предците ни. За тях това е било съвсем в реда на нещата, защото те не можели да си представят, че ще започнат ново начинание със стари борчове. По думите на великия български етнограф и фолклорист Хр. Вакарелски това „е може би най-личното религиозно шествие на нашия народ през годината“.

И до днес се вярва, че който улови кръста е „избраник на Бога“ и ще бъде изпълнен с особено здраве и чест през годината. Ето защо дедите ни са смятали, че кръстът е символ на света, символ на човешката природа и дух. Затова богоизбраникът след това обикаля къщите с кръста в ръка, за да сподели и даде частица от своята чест на останалите членове на общността. Съселяните или съгражданите му го даряват къде богато, къде по-сиромашки, за да завършат магията за „чист, нов, здрав и по-добър“ свят, ако помага и Господ.