Румен Петков: Има два заявени инвеститорски интереса за проекта "Белене"

Проектът "Белене" е стратегически въпрос за България, коментира Петков

"Ще внесем предложение за изграждане на временна анкетна комисия за оценка на състоянието на енергетиката и процесите в последните няколко години там. Енергетиката е доведена до колапс. И тук трябва много ясно да се говори за отговорност. Ще настояваме да се разгледа и бъдещето на различните сектори - ВЕИ-тата, водния сектор, водноелектрооцентралите, топлоцентралите и бъдещето на ядрената енергийна мощност", заяви Румен Петков на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен.

"Проверявах по свои канали и има чуждестранен инвеститор, който иска да закупи проекта "Белене". Не е с руски произход. Потенциалният инвеститор иска разговор с българското правителство, но предварително декларира, че не търси държавна гаранция за финансовите ресурси, които ще бъдат инвестирани в проекта и че не търси договор за изкупуване на произведената ел.енергия от държавата. И също така, че е готов да работи по сега утвърдения проект. Имаме един много негативен факт - оценката на въздействието върху околната среда - лицензът е изтекъл. Инвеститорът го знае. Мисля, че правителството трябва по най-бързия начин да покани инвеститора и да направи съответните проучвания за бизнеса му и т.н. Но трябва да го направим по най-бързия начин. Това е стратегически въпрос за България. Ако не започнем изграждането на "Белене" в близките 20 години ще изчезнем от картата на света", уточни Петков. Той добави, че имало предложение и от американски инвеститор.

"Нямаме яснота за отговорностите - нито институционални, нито перонални по конкретиката на всяка една от задачите и по разположението й за изпълнението й във времето. И от гледна точка на хиперчувствителността на проблематиката със съдебната система и несъмнено необходимите реформи в нея, институциите трябва да покажат способността си да постигнат публичен консенсус - законодателната власт, изпълнителната и съдебната. И той трябва да бъде резултат от един действително широк диалог като осъзната необходимост за тежки реформи в съдебната система", заяви още Румен Петков в Плевен. "Така ще убедим обществото, че наистина имаме солидна политическа воля да намерим решение за преструктуриране и организиране на цялостна реформа на съдебната система", допълни той.