Ритуалът „Кьорова кобила” се възроди пред публиката в Тръстеник (Снимки)

Първо място получи кобилата ”Иваничка” от клуб „Съхрани българското“

Ритуалът „Кьорова кобила” е традиционен за град Тръстеник и за празника Ивановден, информират от Община Долна Митрополия. През последните години, по инициатива на НЧ „Неофит Рилски-1872” се провежда конкурс за автентично пресъздаване и атрактивно участие.

Ритуалът е свързан с легендата за спасяване на село Марашки Тръстеник от турско разорение. Жителите на селото плащали данъците си в коне. Кобилата на един селянин Иван ослепяла и за да не я убива той я оставил в полето. Тогава през месец януари пред портата на Иван се спряла същата кобила с няколко малки кончета. Кобилата умряла мигновено на земята, след като стопанинът я видял, но благодарение на нейните кончета тръстеничени отново завъдили коне и успели да си плащат данъка.

Тези събития съвпаднали с празнуването на светлия християнски празник Ивановден, а и стопанинът се казвал Иван, та ритуалът се празнува до днес.

Шествието днес започна с благослов от отец Стефан от църквата „Успение Богородично“, а гости на празника бяха г-жа Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, г-н Петър Петров, председател на Общински съвет Долна Митрополия, г- н Васко Петков, кмет на гр. Тръстеник. 

Записаните за участие са били 10 колектива, всеки със свое име, посветено на Ивановден. Първо място получи кобилата ”Иваничка” от клуб „Съхрани българското“ при СОУ „Евлоги Георгиев” с водач Стефан Анов. Второ място получи кобилата ”Ивка 5 звезди” с водач Георги Христов, трето място кобилата „Ивайла 1” с водач Кристиян Петков. Специалната награда на журито се присъди на „Тръстенишки хъш“, с водач Енислав Дашев.