Народните обичаи по време на Бабинден – Бабуване

Всяка баба бабувала и окъпвала „бабинчетата“ си, т.е. децата, на които е помогнала да се родят

Навремето нашите баби освен, че празнували пищно своя празник, имали и традиция да обикалят от ранни зори по къщите. Както го наричали жените, всяка баба бабувала и окъпвала „бабинчетата“ си, т.е децата, на които по-рано е помогнала да се родят. На по-големите деца бабите мажели челцата с вино, масло и просо за здраве, изобилие и плодородие.

По-късно всяка майка взимала определени приготовления, за да се срещне с Бабата. Невястата й целувала ръка, закичвала й китка на главата, давала й сапун и вода да си измие ръцете. След този ритуал невястата бързала да се върне вкъщи, за да приготви пищна трапеза в чест на Бабата. Приготвяла най-често баница, пита, печена кокошка, бъклица вино и шише ракийка, за да могат всички жени, на които Бабата е бабувала, да се съберат на дългата трапеза.

Преди да започне женската сбирка, Бабата вземала кандилница и прикаждала иконата, масата и присъстващите жени. След това вече всички могли да седнат на масата и да се отдадат на безкрайно веселие до ранни зори.

Историята помни, че именно това е един от най-веселите празници, защото от всяка жена в пийнало състояние можело да се чуят всякакви небивалици.