МУ-Плевен си постави за цел да запази своите кадри

„Главен асистент" се запазва при условие, че в срок от 4 г. се придобие образователна и научна степен „доктор"

Ръководството на Медицински университет – Плевен провежда разяснителна кампания във връзка с приложението на Закона за развитие на академичния състав в България. Това е с цел запазване на правата на своите преподавателски кадри – главни асистенти и асистенти.

По силата на новия Закон за развитие на академичния състав, валиден от месец януари 2011 г., лицата, заемащи длъжността „главен асистент" я запазват при условие, че в срок от 4 години придобият образователна и научна степен „доктор". Ако това условие на закона не бъде изпълнено, тези лица следва да бъдат преназначени на длъжността „асистент" на срочен договор до придобиване на степента „доктор" в рамките на период до 4 години.

Предвиденият по закон срок до 4 години за придобиване на степен „доктор" от страна на главните асистенти на висшето училище изтича в началото на новата година – на 11 януари 2015 г. Това притиска Ръководството да предприеме непопулярни мерки спрямо академичния състав.

До момента се организираха поредица от срещи-дискусии с главните асистенти и ръководителите на съответните катедри. Новият договор, който ще подпишат всички главни асистенти, запазва техните възнаграждения в същия размер, както и всичките им права и пълномощия на преподаватели на висшето училище.