Оправдан за убийство в плевенско село проговори за кървавата драма

Преди пет години юристът Ивайло Досков уби 62-годишен пенсионер в село Реселец

Преди пет години млад адвокат уби 62-годишен пенсионер в село Реселец, Плевенско. След дълга съдебна сага върховните магистрати решиха, че убийството е станало при неизбежна отбрана. Фактите сочат, че 30-годишният юрист Ивайло Досков е стрелял по съседа си Иван Нешков-Катъка, за да не бъде убит от него с дървен кол.

Драмата се случва на 25 юли 2010 година. Ивайло тогава е адвокат в София, но се занимава и със земеделие. В този ден той е на нивата си в село Реселец заедно с още няколко работници.

„Едно от моите момчета дойде да ме уведоми, че един господин с трактор е навлязъл в полето, мачка насажденията и си е изсипал боклука. Помолих го да намери начин да си почисти. Той се държа грубо с мен, отправи ми закани, напсува ме, посегна да ме удари с една лопата. Аз го зашлевих и той си отиде, а аз отидох да ловя риба”, разказа години след случилото се Ивайло Досков в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Точно тогава, според разказа му, Марин Маринов и Иван Нешков - Катъка са се появили тихомълком зад гърба му. „Започнаха да крещят: „Хвани го, дай сега ще го трепаме”. Искаха да ме хвърлят в реката. Най-агресивен беше Катъка. Той ме нападна, аз бях стъписан и ужасен понеже оръжието, с което дойде към мен, представляваше едно дърво с топка по-голяма от портокал на върха си”, заяви Ивайло и добави: „В този момент аз посегнах към пистолета, това не ги стъписа, изстрелях няколко изстрела и отстъпвах назад, като накрая единственото ми отстъпление беше към водата. Навлязох в реката. Катъка се опита да ме удари на няколко пъти в главата. В момента, в който се опита да ме удари със замах, аз произведох изстрел. Всичко беше в една секунда - или той, или аз”.

Реката понася Досков. Той успява да изплува и се прибира вкъщи и се обажда на полицията, за да съобщи за случилото се. Задържан е, а в следобедните часове разбира, че Иван Нешков е починал.

Пистолетът с който стреля по него е купен месец преди това. Едното обвинение срещу него е, че пистолетът е преправен.

Ивайло е оправдан на последна инстанция благодарение на адвокатско откритие. Защитникът му Марин Марковски доказва пред съда, че гилзата открита във водата от пистолета на Досков е на много малко разстояние от кръвта по камъните. Според адвокат Марковски, Досков е бил в непосредствена близост с нападателя, който е застрашавал живота му и затова категорично случая се касае за неизбежна отбрана. Съдът приема тези факти. След убийството Ивайло Досков приключва с адвокатската си практика.

"Случило се е в собствения ми имот посред бял ден, пред свидетели. Идват двама и ме нападат, а накрая ме изкарват виновен.  И по някаква щастлива случайност съм останал жив и трябва да се извинявам за това. В България си виновен до доказване на противното. Няма закон, който да защитава човека от държавата", завърши Досков.