Край на рушветите, КАТ пуска патрулки с камери и микрофони

Три камери ще бъдат разположени в автомобилите на Пътна полиция

120 патрулни автомобила, оборудвани с 3 камери и 2 безжични микрофона, тръгват из страната от 20 януари. Новата система за видео и звуков запис беше представена от вътрешния министър Веселин Вучков и професионалното ръководство на МВР днес.

Първоначално по улиците в страната ще бъдат пуснати общо 20 автомобила на КАТ, оборудвани с новата система, като в последствие те ще станат 120 за цялата страна. Три камери ще бъдат разположени в автомобилите на Пътна полиция - две на задното и една на предното стъкло на автомобила. Едната от предните камери ще снима напред, а другата ще снима вътрешността на автомобила. Двамата служители на патрула пък ще бъдат снабдени с безжични микрофони.

Основната цел на новата система е обективизиране на взаимоотношения между проверяващи и проверявани, както и контрол над дейността на екипите. В реално време ще може да бъде извършван онлайн контрол, като служителите в отделните районни управления на полицията ще могат във всеки един момент да проверят какви действия извършва даден екип. Всеки автомобил вече е снабден и GPS устройства, така че да бъде ясно и неговото местонахождение в момента. Екипите са снабдени и с таблети, за да проверяват на момента дали даден автомобил не се издирва.