Ромите празнуват днес "Циганската Нова Година"

Традиционно ромите се превъплъщават в ролята на пратеник на Банго Васил

Няколко са легендите, в които ромите вярват и до днес. Според първата легенда Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Според втората легенда Банго Васил е "историческа" личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

За да се подготвят добре за празника, ромите започват със седмица назад своите приготовления. Традиционната храна за този празник е гъска или петел. Животното трябва да бъде купено най-късно на 12.01 и задължително да преспи в къщата "за да не избяга късмета". Сутринта на 13.01. гъската или петелът се коли и към 14 ч. започват реалните приготовления.

За семейния празник вечерята е от изключително важно значение и е изпълнена с богата символика. Задължителна традиция е от започването на вечерята до полунощ вратите на къщата трябва да бъдат здраво затворени - никой от семейството не излиза навън, дори и в двора, и никой външен човек не се допуска да влезе в къщата. Това е един от малкото случаи, в които ромите категорично отказват традиционното си гостоприемство.

Останалите обичаи са заимствани от българските - вечерта започва с прикаждане и благославяне на трапезата.Тя не се вдига през цялата нощ. Смята се, че това носи берекет.

По-голям интерес представлява друг обичай. Традиционно ромите се превъплъщават в ролята на пратеник на Банго Васил. После започва сурвакането, като първо главата на семейството сурвака всички за здраве и късмет.