Предстои скок в цените на такса „скоба“ и „паяк“

Досега действащите цени на някои предлагани услуги не са точно изчислени съобразно разходите по предоставяне

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков предлага промяна на Наредба за закона на пътищата. Тя е породена от необходимостта да се актуализират разпоредбите, касаещи формираните цени на такси и услуги, във връзка с принудителното преместване и задържане на ППС в обособените зони за почасово платено паркиране.

Според кмета досега действащите цени на някои предлагани услуги не са точно изчислени съобразно разходите по предоставяне. Причина за това е увеличаването на минималната работна заплата, която довежда до нараснали разходи за трудови възнаграждения и осигурителни вноски на служителите в предприятието за градска мобилност. Предвид това е необходимо да се определят нови цени на предоставяните услуги.

От Общината предлагат цената на такса – „скоба“ да бъде променена от 12,00 лв. на 20,00 с ДДС. Цената е изчислена за периода от 1 януари до 31 декември 2014 г., като са взети предвид броят на поставените технически средства тип „скоба“ за един месец – средно 735 бр.

Предлага се също цената на такса “паяк“ да бъде променена от 42,00 лв. на 50,00 лв. с ДДС. Взима се предвид, че в общини като Стара Загора цената на услугата е 60,00 лв. с ДДС. Тази тарифа може да се допълни, като се добави и нова такса „принудително преместване на паркирано ППС “паяк“, когато преместването се преустанови на място.

Цените на таксите се формират в резултат на разходи на общината при осъществяване на законово регламентирани правомощия съгласно чл. 168, ал. 1 във връзка чл. 171, т. 5, б. ”б”, предл. второто от Закона за движение по пътищата.