119 граждани са подали молби за настаняване в общински жилища

Решават жилищните проблеми в Плевен с нова политика

„В Плевен има нова, по-справедлива политика за решаване жилищните проблеми на социално слаби граждани“, заяви заместник-председателят на Общинския съвет Петя Василева, председател на постоянната комисия на Общинския съвет в тази сфера.

Общинският съвет взел решение в бившето общежитие на Спортното училище да се настаняват самотни възрастни хора. „Това е част от социалната функция на общината, която помага на такива хора, защото те живеят при добри жилищни условия и плащат наем, който е в пъти по-нисък от свободния“, коментира Василева.

Комисията е направила реформа и по отношение на общинските жилища, в които се настаняват нуждаещи се. Тя ги е разпределила в четири групи. Да се отдават под наем са определени 603 жилища, като ведомствен фонд са класифицирани 31, за продажба ще може да бъдат предложени 26, а като фонд "Резервен" са определени 6. Две-три от тях са свободни винаги за бърза реакция при бедствия, поясни Василева.

През 2014 г. 119 граждани, изпаднали в затруднение, са подали молби да бъдат настанени със семействата си в общински жилища. Удовлетворени са половината. Василева посочи, че след като са разселили домакинствата от ромския етнос, които десетки години обитавали блок "Тотлебен" в ж.к. "Сторгозия", вече нямало сигнали за проблеми с такива семейства. „Сега те обитават различни сгради, по малко на брой семейства, живеят с други етноси и до момента в общината не са постъпили сигнали за увредена собственост и лоши взаимоотношения“, коментира заместник-председателят на Общинския съвет в Плевен, предава БТА.