Няма да бъдат закривани ЖП линии

Ще бъдат спрени от движение 13 от 17-те мотриси, които обслужват по-кратките маршрути

140 млн. лв. ще получи „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД през 2015 г., съгласно сключения договор между дружеството и държавата. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на заседание в Народното събрание. Той допълни, че в държавния бюджет са заложени 30 млн. лв. капиталов трансфер, но тези средства ще бъдат използвани за погасяване на дълговете към кредиторите. Към тях ще бъдат преведени още 40 млн. лв., но само при условие, че Европейската комисия разреши същите да бъдат предоставени от държавния бюджет.

Министър Ивайло Московски информира членовете на Транспортната комисия, че се очаква загубата за 2014 г. на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД да бъде в размер на 12 млн. лв., а на „БДЖ-Пътнически превози“ – около 15 млн. лв.

“Осигуряването на безопасен железопътен транспорт е основен приоритет за нас”, добави министър Московски и допълни, че през 2015 г. ще бъдат спрени от движение 13 от 17-те мотриси, които обслужват по-кратките маршрути, както и, че ще има недостиг и от 12,5 млн. лв. за извършване на най-наложителните ремонти по подвижния състав.

От сайта на министерството на транспорта припомнят, че още на 10 декември 2014 г. министър Московски представи пред комисията мерките, които ще бъдат предприети от държавния железопътен превозвач при намаляване на получаваната от дружеството държавна субсидия, а именно спиране на влакове, промяна на маршрути и намаление на персонала.