Нови светлинни ефекти ще красят Плевенския мавзолей

Новото осветление пести електроенергия с около 35 на сто, в сравнение със старото

Символът на Плевен - храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец", е с ново художествено осветление. Това съобщи Евгени Генов от община Плевен, информира БTA.

Той уточни, че то е изградено в рамките на проекта за модернизация на централната пешеходна зона и на площад "Възраждане". Поставени са 68 прожектори, част от които са вградени в настилката. Новото осветление пести електроенергия с около 35 на сто, в сравнение със старото.

На площада има 16-метрови стълбове с тела, които осигуряват по-добро светлоотражение и защита от заслепяване. Нa четириметрови стълбове са поставени други тела с оптични лещи. Всички те се управляват от система, която поддържа режим на работа по предварително зададен график. Чрез нея се следят разходите на електроенергия, "виждат" се неработещите тела и аномалии в електрозахранването.

Новото парково осветление в центъра е със 78 стълба. Електросистемата на централния фонтан има осем групи прожектори, които постигат впечатляващи водни и светлинни ефекти, каза Генов. Тенденцията е в бъдеще системата за управление да контролира цялото обществено осветление в Плевен от сградата на Общината чрез диспечерски пункт, допълни той.