Туршията и киселото зеле - лек срещу грипа

„Важен е и витамин Д, за да произвеждаме антитела"

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, изказа мнението си по повод нашумялата грипна епидемия в страната. “Повече от 1 500 000 души не могат да се разболеят от грип, останалите ще имат имунитет. Грипът е опасно заболяване, но не бива да се плашат хората”, заяви професорът в „Здравей България“.

Той съобщи, че тази година у нас и в Европа се е появил нов вирус - H3N2, който не е същият, който е във ваксиналния щам. „В нашата страна по-малко от 2% стават ваксина и няма значение дали ще се улучи щамът на грипната епидемия във ваксината. Ако нямат достатъчно имунитет, хората ще се разболяват”, допълни той.

Според него последната седмица имаме два пъти по-малко болни отколкото миналата година. „Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип”, пошегува се експертът.

Преди много години единственият начин народа да се снабдява с витамини през зимата са били туршиите и киселото зеле. „Важен е и витамин Д, за да произвеждаме антитела. През зимата възрастните трябва да приемат по четири капки на ден, 10-20 дни”, допълни експертът.