Плевен е на косъм от обявяването на грипна епидемия

Заболеваемостта от грип се покачва драстично в цялата страна

Плевен изпревари Стара Загора по висока заболеваемост от грип и ще обяви епидемия преди нея. При високите темпове на разпространение на заразата е възможно това да стане още днес, до края на седмицата епидемия ще обяви и Стара Загора. Това съобщи за „Монитор” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова и допълни, че високи са епидемиологичните стойности и във Варна.

Специалистите очакват в тези области да се появи и новата грипна разновидност за сезона, към която все още нямаме изграден имунитет и не се повлиява дори от ваксините. Справки от районните здравни инспекции показват, че заболеваемостта се покачва драстично в цялата страна.

„На косъм сме навсякъде да бъде обявена епидемия. Това ще стане, когато заболеваемостта достигне 219 души на 10 000 население. Около 17 часа вчера съотношението беше 156 на 10 000”, смята епидемиологът.

„Наблюдаваме една типична грипна епидемия, с каквато се сблъскваме всяка година. Кризисната картина на грипа не се определя от наименованието на щама. Имената звучат екзотично, те за нас са важни от изследователска гледна точка, но усложненията на всеки един от тях могат да бъдат трагични. Затова хората да не прибягват към самолечение”, каза още проф. Кожухарова.

Националният консултант посочи, че висока заболеваемост има още във Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен.