Роми от Кнежа скочиха на местното ВиК, изнудвали ги

Хората заплашват да излязат на бунт

Роми от Кнежа заплашват да излязат на бунт. Те отказват да плащат за ВиК услугите, които потребяват. Според ромите местното ВИК дружество ги изнудва.

Здравко Йорданов, който е най-потърпевш, обясни в "Добро утро, България!" по TV7 и NEWS7, че на 1 декември 2014 г. е внесъл 66 лв. по договор за разсрочено плащане за канализацията си. Той трябвало да плати общо 330 лв. "Директорът на ВиК ни казва, че сме били свързани незаконно преди 30 години. Той ни излъга нагло. Ходя всеки ден при него, а той се крие. Понеже канализацията е запушена си изтеглих парите, а той се ядосал, че съм ги изтеглил. В договора пише, че до 3 дни трябва да ми отпуши канала", разясни Здравко Йорданов.

Друг потърпевш добави, че са ходили много пъти при кмета и той ни казваше, че няма пари да им направят канализация, но можели сами да си направят. "Откъде накъде ще му плащам глоба, той да ходи да пие", възмути се трети потърпевш.

Директорът на местното ВиК Валентин Калапишев каза, че въпросната такса е за отвеждане на отпадни води. "Нямат право да негодуват срещу тази такса. Това, което казват - че са закачени от 30 години, е още по-лошо, защото 30 години са ползвали услуга без да плащат за нея", коментира шефът на ВиК-то.