Миналото на древноримския град Улпия Ескус около земите на Гиген

Открита е една най-добрите римски многоцветни подови мозайки по българските земи

Гиген е село в Северна България, намиращо се в община Гулянци, област Плевен. То е едно от големите села в средната част на Дунавската равнина. Най-близкият голям град е Плевен - на 54 км. На отсрещния бряг на Дунав се намира румънският град Корабия. Населението в Гиген изповядва предимно източноправославното християнство.

В миналото местността е била блатиста, но след издигането на дига на р. Дунав и пресушаването на блатата се откриват големи площи от обработваема земя.

В близост до Гиген се намират останките на древноримския град Улпия Ескус, основан през 106 г. от император Траян. Според историците през 328 г., по времето на император Константин Велики, е построен Константиновият мост над Дунав, който е свързвал тогавашните градове Улпия Ескус и Сукидава - до днешното с. Челей в Румъния.

Ескус бележи икономически и културен разцвет през ІІ и началото на III в. Градът обаче станал жертва на хунските нашествия около средата на V в. При император Юстиниан Велики били възстановени крепостните му стени. След това не се споменава в писмените извори.

Улпия Ескус бил разрушен от аварите през последната четвърт на VI в., когато пострадали множество градове, военни лагери и селища в днешна Северна България. След едно прекъсване от няколко века върху развалините на Ескус, през Х век, било построено селище, което просъществувало чак до XIV в.

За първи път развалините при с. Гиген били свързани с античния град Ескус едва в края на XVII в. от италианския Военен инженер граф Луиджи Марсили, въз основа на името на града и на сведенията на римските историци.

Първите разкопки на античния град се провеждат през 1904 -1905 г. По-късно, през 1947 – 1951 г. археолозите откриват голяма обществена сграда, а в едно от помещенията й е намерена една от най-добрите римски многоцветни подови мозайки по българските земи. В централната част е изобразена сцена от комедията „Ахейци”. Мозайката е реставрирана и консервирана и днес може да се види в Регионалния исторически музей в Плевен, изложена в специално отделена зала. При разкопките са открити и голяма базилика, обществени сгради, бани, форумен комплекс, храмове на Капитолийската троица (Юпитер, Юнона, Минерва) и др.

През 1965 г. римският град е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от Античността и Средновековието с категория национално значение. През 2011 г. получава статут на археологически резерват.