Плевен посреща форум за социалните услуги за деца за Северозападния район

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето се срещна с кмета на Плевен

Плевен да бъде домакин на форум за социалните услуги за деца за Северозападния район през втората половина на м. февруари, обсъдиха по време на среща днес г-жа Ева Жечева - Председател на Държавната агенция за закрила на детето, и Кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, съобщават от местната администрация.

Ева Жечева беше в Плевен по повод двудневна Регионална среща за обмяна на опит между доставчици на нови социални услуги за деца в парк- хотел „Кайлъка”. Срещата се провежда в рамките на проекта „Детство за всички”, реализиран от Държавната агенция за закрила на детето. Участваха регионални координатори на „Детство за всички”, представители на фондациите „Международна социална служба” и „Надежда за децата и домовете”, както и на социални служби и домове за деца от Плевенска и съседните й области.

Намираме се в динамичен период на процеса за деинституционализация, което налага в екипност да обсъдим нови политики, успешни модели и практики в тази толкова отговорна дейност, посочи при откриването на форума г-жа Жечева. От особена важност е заедно да конкретизираме постигнатото, да откроим проблемите, предизвикателствата, перспективите. Неминуемо срещаме трудности, но трябва да знаем, че качеството на този сложен и уникален процес зависи от всеки един от нас. Защото наша задача е не само да променим съдбата на всяко едно дете, ползващо социални услуги, а и да променим нагласите и отношението на цялото общество към реализацията на тази кауза. Съвременната модерна материална база е налице, необходими са компетентни и много мотивирани специалисти, осъществяващи грижата за децата, категорична беше г-жа Ева Жечева.